Wanneer kan Crafta helpen?

Er komen nogal wat zenuwen uit in de hoofd-, nek- en gezichtsregio, die voor allerhande tintelingen, tonen, pijn en klachten kunnen zorgen. Voorbeelden van aandoeningen die goed behandeld kunnen worden met craniofaciale therapie zijn:

  • chronische (onbehandelbare) aangezichtspijn, hoofdpijn en nekklachten
  • onverklaarbare oorpijn of oorsuizen
  • onverklaarbare kiespijn, kaakklachten of een beperkte mondopening
  • pijnklachten achter de ogen

En dit is nog maar een greep van aandoeningen die te verminderen of te verhelpen zijn met behulp van craniofaciale therapie. Voor meer uitleg kunt u deze video over Crafta bekijken op YouTube.

Wat doet een Crafta therapeut?

Een Crafta therapeut kijkt naar de ziektegeschiedenis en ‘functiestoornissen’ in de hoofd-, nek-, en gezichtsregio. In tegenstelling tot medische specialisten en tandartsen kijkt hij verder dan zichtbare afwijkingen, irritaties of beschadigingen. Een zenuw hoeft helemaal niet stuk te zijn om pijn te veroorzaken: zenuwen, spieren en botten werken samen en het kan ook zijn dat de geleiding niet goed verloopt.

Een gericht behandelplan grijpt in waar de functie is verstoord om de ‘normale’ functies te herstellen, al dan niet met gebruik van pijnmanagement. Zelfs al is de oorzaak dan nog niet precies duidelijk, in veel gevallen verhelpt het pijn en klachten.

Wat kun je zelf doen?

De behandelfrequentie van de behandelingen kan bij craniofaciaal therapie relatief laag zijn, maar beslaat vaak wel een langere periode. Daardoor kunnen de gespecialiseerde therapeuten een oplossing bieden bij bepaalde vormen van aangezichtspijn of onverklaarbare hoofd-, oor- of tandpijn.

Behandeling bestaat uit een combinatie van diverse soorten therapie; bijvoorbeeld massage of manuele therapie in onze praktijk in Goes of Burgh-Haamstede en oefeningen voor thuis. Een oorzaak van tandpijn kan bijvoorbeeld kaakklemmen zijn. Door op vaste tijden bewust even te ontspannen leer je ook een gezonde ontspannen stand van de tong- en kaakspieren aan.

Wie is onze Crafta specialist?

Binnen het team van De Blaeij actief & vitaal heeft Richard Asscheman zich gespecialiseerd in Craniofaciaal therapie. Hij heeft een intensieve samenwerking met tandartsen in Goes.

Daarnaast is Anniek van der Linde Crafta therapeut i.o.

Het is mogelijk afspraken te maken voor Craniofaciaal therapie op onze beide locaties Goes en Burgh-Haamstede.