Fysiotherapie bij kaakklachten

Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of het kaakgewricht. Deze kaakklachten veroorzaken vaak pijn in en rond het gewricht die kan uitstralen naar (de omgeving van) het oor. Bij bewegingen in het kaakgewricht kun je knappende of schurende geluiden horen en verhoogde spierspanning kan leiden tot hevige hoofdpijn. Kaakklemmen of knarsetanden kan ook tot andere vervelende klachten leiden.

Kaakklachten zijn goed te behandelen met Craniofaciale therapie. Onze specialist op dit gebied Richard Asscheman behandelt in Goes en Burgh-Haamstede.

Behandeling bij aangezichtspijn

Aangezichtspijn is zeer pijnlijk. Vaak is er al een lange en frustrerende weg afgelegd op zoek naar oorzaken en oplossingen voor soms felle, eenzijdige pijnaanvallen bij typische en/of chronische (atypische) aangezichtspijn. De minder vaak voorkomende typische aangezichtspijn wordt meestal veroorzaakt door een beschadigde zenuw, in zeldzame gevallen door een tumor en soms wordt er helemaal geen oorzaak gevonden.

Typische aangezichtspijn is te behandelen met behulp van medicatie of behandeling van een pijnarts, die niet de oorzaak maar de pijn aanpakt. Aangezichtspijn wordt behandeld in Goes en Burgh-Haamstede.

Wat is Crafta?

Crafta behandeling bij atypische aangezichtspijn

Atypische aangezichtspijn komt vaker voor en kan veroorzaakt worden door tandheelkundige problemen, maar ook door overbelasting van de kaak- en/of kauwspieren of verkeerde praat-, slik- of kauwbewegingen. Soms ligt de oorzaak in een kaak- of voorhoofdsholteontsteking, of een aandoening als gordelroos, multiple sclerose of vaatafwijking.

De pijn is vaak goed te behandelen met craniofaciale therapie (ook bekend als Crafta), waarbij wij altijd samenwerking zoeken met je tandarts. Soms adviseren wij een second opinion bij een andere tandarts. Een goede samenwerking met tandarts en pijnarts maakt de kans op volledig herstel groot.

Onze Crafta specialist Richard Asscheman en i.o. Anniek van der Linde behandelt in Goes en Burgh-Haamstede.

Triggerpoints en afgeleide pijn

Atypische aangezichtspijn kan ook worden veroorzaakt door zogenaamde ‘trigger points’ die je in je gezicht hebt. De pijn wek je op door deze punten (trigger points) in het gezicht aan te raken. Trigger points sturen de pijn vervolgens naar een andere plek. Dit noemen wij afgeleide pijn.

Artsen die op zoek gaan naar de oorzaak worden hierdoor vaak op het verkeerde been gezet, omdat ze zich focussen op het gebied waar je de pijn ervaart maar waar de oorzaak uiteindelijk niet ligt. Pijnmanagement in samenwerking met de pijnarts kan hier een (aanvullende) oplossing bieden.

Hoofdpijn door nekklachten

Veel nekklachten gaan gepaard met hoofdpijn. In sommige gevallen is de nekklacht de belangrijkste oorzaak van de hoofdpijn. Er zijn veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van nekklachten. Zeker bij langer bestaande nekklachten (langer dan 3 maanden) is het van belang om ook andere gebieden te onderzoeken en behandelen zoals bijvoorbeeld het kaakgewricht en de bovenrug.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten in Goes en Burgh-Haamstede stellen pas na een uitgebreid onderzoek een persoonlijk behandelplan op.

Wie zijn onze Crafta therapeuten?

Bij zowel kaakklachten als hoofdpijnklachten is het belangrijk een fysiotherapeut te bezoeken die samenwerkt met onder meer tandartsen en andere specialisten.

Onze specialisten zijn:

Richard Asscheman, Crafta therapeut

Anniek van der Linde, Crafta therapeut i.o.

Jennifer Tiebout, Crafta therapeut i.o.

Voor fysiotherapie behandeling van hoofdpijn, kaakklachten, aangezichtspijn en nekpijn en tinnitus kun je terecht op onze beide locaties in Goes en Burgh-Haamstede.