Parkinson Boksen

Er is veel onderzoek gedaan naar boksen voor mensen met parkinson. Boksen is bij uitstek iets waar je flink wordt uitgedaagd, Je voert bokscombinaties uit en tegelijkertijd moet je jezelf in balans houden. 

Boksen als medicijn tegen Parkinson

Wat maakt boksen voor mensen met parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het zo uit: ‘Sporten is een medicijn’. Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met parkinson, omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk.

‘Boksen is bij uitstek iets waar je je balans moet houden én de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,’ zo zegt Bloem. Twee dingen tegelijk doen dus.

Non-contact boksen stimuleert zo de neuroplasticiteit van de hersenen en is daarom een goede manier voor het stimuleren van de cognitieve en motorische vaardigheden die door gebrek aan dopamine steeds trager worden.

Wat doen wij?

Een keer per week op de woensdag middag, zullen Dennis en Ineke je uitdagen en aan het bewegen zetten.

De training bestaat uit een warming up, een opbouwende bokssessie en een cooling down.

Wie zijn onze boks instructeurs?

Dennis geeft al een ruime tijd bokslessen en is een van de fitnessinstructeurs binnen het bedrijf de Blaeij Actief & Vitaal. Naast de bokslessen geeft hij ook groepstraining voor mensen met de Parkinson(isme), en heeft hier al behoorlijk wat ervaring opgedaan.

Ineke is fysiotherapeut en gespecialiseerd in Parkinson(isme) en neurologische aandoeningen. In maart zal zij de bokstraining cursus van het ParkinsonNet volgen om dit gelijk weer in de training te kunnen implementeren.

Aanmelden

Ziet u het zitten om mee te doen op de woensdag middag van 16 tot 17 uur? (Alleen in Burgh-Haamstede)