Oorzaken van duizeligheid

Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige draaiduizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een acute aanval van draaiduizeligheid zijn:

  • ontsteking van het evenwichtsorgaan. Meestal gaat het om een virale ontsteking in aansluiting op een griepperiode;
  • de ziekte van Ménière;
  • een aanval van migraine (waarbij de duizeligheid vaak gepaard gaat met hoofdpijn);
  • doorbloedingsstoornis of bloeding in evenwichtsorgaan en/of (kleine)
    hersenen.

Bij de ziekte van Ménière en migraine treden bij herhaling duizeligheidsaanvallen op. Als na een acute aanval van draaiduizeligheid schade is opgetreden aan het evenwichtsorgaan, kan men na de acute fase nog lange tijd last houden van een gevoel van onbalans en valneigingen (bijvoorbeeld bij snelle bewegingen).

Men spreekt van benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD) bij draaiduizeligheid en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed). De klachten worden veroorzaakt door 'steentjes' die zwerven door het evenwichtsorgaan. Dit is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening, die gelukkig vaak vanzelf weer over gaat. Fysiotherapie kan hierbij helpen.

Er zijn ook diverse oorzaken van duizeligheid buiten het evenwichtsorgaan. Bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, een laag bloedsuikergehalte, angst, depressie of hyperventilatie. Een daling van de bloeddruk bij overeind komen kan leiden tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of langdurig staan. Dit heet orthostatische hypotensie en kan soms een bijwerking van medicatie zijn. Daarnaast kan duizeligheid ook ontstaan ook bij een laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen (bijvoorbeeld door alcohol of medicijngebruik). Angst (al dan niet in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Meestal betreft het dan een licht, zweverig gevoel en geen draaiduizeligheid.

Wie is onze specialist?

Binnen het team van De Blaeij actief & vitaal heeft Jennifer Tiebout zich gespecialiseerd in duizeligheidsklachten. Zij heeft de masteropleiding gevolgd via het het Kenniscentrum Duizeligheid.

De behandeling van duizeligheidsklachten valt onder de reguliere fysiotherapie en wordt ook als dusdanig gedeclareerd. We raden u aan om in ieder geval de eerste afspraak met begeleiding naar de praktijk te komen. Tijdens het onderzoek en/of de behandeling kan de duizeligheid opgewekt worden en kan het onprettig of onveilig zijn daarna zelf deel te nemen aan het verkeer.

Voor fysiotherapie behandeling van duizeligheid kun je terecht op onze locaties in Goes en Burgh-Haamstede.